Geschiedenis: Natuurbeheerder stelt dak ter beschikking voor zonne-energie.

Op maandag 16 januari 2017 ondertekenen rietteler/natuurbeheerder Johan Knol en de energiecoöperatie de Wieden-Weerribben een overeenkomst voor het leggen van 200 zonnepanelen op het dak van zijn werkschuur aan de Kapelweg in Giethoorn. “Ik doe nu niets met het dak, en zo kan ik er iets goeds mee doen voor natuur en milieu”, aldus Johan Knol.  Met zijn handtekening steunt hij het initiatief van lokale bewoners in en om Giethoorn om met elkaar groene energie op te wekken.

Schuur knol

De energiecoöperatie de Wieden-Weerribben is op 12 november in Dwarsgracht & Jonen opgericht om gezamenlijk zonne-energie in de regio op te wekken. De regio beslaat een groot deel van de gemeente Steenwijkerland: Giethoorn, Wanneperveen, St. Jansklooster en Vollenhove, Blokzijl, Scheerwolde, Steenwijkerwold, Steenwijk en Zuidveen, het zogenoemde postcoderoosgebied.

Op dit moment hebben 43 bewoners en ondernemers uit met name Dwarsgracht & Jonen een optie genomen op ruim 700 zonnepanelen. Maar het initiatief staat open voor bewoners uit de hele regio.
  
Het is de bedoeling dat de zonnepanelen op twee of drie werkschuren worden gelegd. De energiecoöperatie voert met het oog daarop intensieve gesprekken met een aantal dakeigenaren. Het overleg met Johan Knol heeft tot het eerste positieve resultaat geleid. Op het dak van zijn werkschuur van Johan Knol kunnen op de zuidzijde bijna 200 panelen worden gelegd. Hiermee kunnen 15 bewoners van zonnestroom worden voorzien.

Broer Blauwbroek, voorzitter van de energiecoöperatie, is blij met de steun van rietteler en natuurbeheerder Johan Knol: “We zijn er nog niet. We hopen dat meer eigenaren van daken dit initiatief willen steunen, zodat we tegen de zomer met het opwekken van zonnestroom kunnen starten”.

Meer informatie: Ruurd Huisman, Dwarsgracht 25, 8355 CV Giethoorn;

telefoon 0521 361056 of 06 22516801.