Algemeen

De Energie Coöperatie

Energiecoöperatie de Wieden-Weerribben U.A. wil het gebruik van fossiele energiebronnen terugdringen en de zelfvoorziening op het gebied van duurzame energie in onze regio vergroten.

De energiecoöperatie is  een initiatief van de Ondernemingsvereniging Dwarsgracht. De werkgroep zonne-energie van de ondernemingsvereniging Dwarsgracht & Jonen heeft tussen mei 2015 en april 2016 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van zonne-energie.
De energiecoöperatie is nu één van de eerste lokale producenten in de gemeente Steenwijkerland.

In de eerste fase zijn er panelen gelegd op twee daken in Giethoorn. Deze panelen werden betaald door 41 bewoners en ondernemers uit Dwarsgracht, Jonen, Giethoorn en Blokzijl. In 2018 volgde een derde dak. In 2022 wordt het 4e dak in Giethoorn op het Kulturhus in gebruik genomen.

De provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland hebben het initiatief ondersteund met subsidies.

Sociale Duurzaamheidslening

Mede dankzij onze inspanningen heeft de gemeente Steenwijkerland een sociale duurzaamheidslening (voorheen revolving fund) ingesteld. Dit fonds moet aan inwoners met een smalle beurs (tot 150 procent van het sociale minimum) een renteloze lening verstrekken voor duurzame doeleinden. Met de sociale duurzaamheidslening kunt u geld lenen om maatregelen te nemen waarmee u uw woning kunt isoleren of duurzame energie kunt opwekken. Heeft u een laag inkomen en wilt u uw woning duurzamer maken? Kijk dan op deze pagina .